Какво е SEO оптимизация?

Интернет маркетингът има доста различни разновидности,но една от основните се нарича Search Engine Optimization (SEO) или на български: Оптимизация на уеб сайт за търсачки, като Google, Yahoo, MSN и други. С други думи ако имате например уеб сайт за недвижими имоти и искате при търсене в Google на: “имоти”,вашият уеб сайт да излиза на предни позиции,значи се нуждаете от професионално SEO.

Това е труден и постоянен процес,който включва редица фактори,едни от които с по-голямо,други с по- малко значение. Един такъв фактор са връзките (линковете), които водят към вашия сайт от други сайтове. Колкото повече линкове водят към сайта ви и колкото по качествени са сайтовете,които съдържат тези линкове. Tолкова по големи са шансовете ви за добро класиране в резултатите на търсачките. За да ви дам пример ще използвам хипотетично два сайта- сайт А и сайт Б. И двата сайта целят да излизат на по предни позиции при търсене в Google на: “имоти”.

И двата сайта имат подобна тематика,брой страници и еднаква възраст. Но сайт А има множество линкове от стари и уважавани български сайтове като: data.bg, dir.bg abv.bg и много други. А сайт Б няма почти никакви линкове, водещи към него. В очите на търсачките като Google, щом толкова уеб сайтове с отлична репутация дават линкове към сайт А.

То значи те му гласуват “доверие” и сайтът ще се класира много по-добре от сайт Б. Изграждането на линкове (връзки) към вашия сайт е само една част от SEO, което включва още над 150 различни фактора, имащи значение за класирането на даден уеб сайт в търсачките.