Бизнес в Инстаграм – съвети за по-добър маркетинг

 

Предимства

Макар да навлезе в „играта“ доста по-късно от останалите социални мрежи, Instagram за бизнес, набира все по-голяма популярност в световен мащаб, като само в САЩ процентът на бизнеса с профил в социалната мрежа достига до рекордните 71%. И това не е никак случайно. Все пак над

1 милиард души

месечно използват Instagram, което автоматично я прави 3-тата най-популярна мрежа след Facebook и Youtube, като 200 милиона от тях посещават поне една бизнес страница дневно. Като включим и факта, че 

80% от потребителите

следват поне един бранд в Instagram, можем съвсем спокойно, да заключим, че присъствието на всеки един успешен бизнес в Instagram  е меко казано, задължително.

Други пpeдимcтвa нa бизнec пpoфилитe в Instagram ca:

 • бизнec инфopмaция (Business info) – дава възмoжнocт зa дoбaвяне на дoпълнитeлнa инфopмaция ĸaтo aдpec, тeлeфoн, електронна поща и линĸ ĸъм уеб сайта Ви .
 • анaлиз на резултатите (Inѕіghtѕ) – предоставя инфopмaция зa Вaшитe пocлeдoвaтeли и тяхното поведение в страницата Ви. Това е и една от най-големите предимства на този тип профили, тъй като показва импpecиите, oбxвaт нa пocтoвeтe и ĸлиĸoвeте. 
 • рeĸлaмa диpeĸтнo oт пpилoжeниeтo – За целта влизате в пpoфилa cи и просто избирате пocт, който желате да промотирате. След това само кликвате на бyтoна „Промотирай“.

Забележка: Можете да промотирате само постове създадени с бизнес профилът Ви. Не е възможно популяризиране на вече създадени публикации с личният профил.

Забележка: Можете да свържете бизнес профилът Ви само с една Facebook страница. Ако трябва да свържете профила с друга страница то трябва, да се върнете към личен профил и след това да влезете в бизнес акаунта отново. 

 

Първи стъпки

 

Стъпка 1: Инсталиране на приложението Instagram.

Първата стъпка, с която трябва да започнем е инсталирането на самото приложение, тъй като Instagram е оптимизиран за мобилни устройства.  За целта трябва да потърсим в GooglePlay Store (за устройства с операционна система на Google) или App Store (за устройства с операционна система на Apple) приложението Instagram. Възможен е и достъп през обикновен браузър, но е за предпочитане вход през мобилно устройство.

 

Стъпка 2: Създаване на профил и задаване на профилна снимка.

Ако вече имате създадени други социални профили тук процесът е подобен. Просто вевеждате базова информация, като имейл адрес/телефон и парола, Вашето име и потребителско име. Имайте предвид, че Instagram е приложение, чийто облик е основно от снимки, затова е за предпочитане, да използвате снимки с високо качество. 

Една от първите стъпки, след като сте създали вече Вашият нов бизнес профил в Instagram е задаването на профилна снимка с логото на Вашият бизнес

 

Стъпка 3: Попълване на информация в профила.

Instagram не задължава попълване на информация за Вашият бизнес, но правилното му попълване е много важна част за привличане на трафик към Вашата страница.

За да добавите информация отидете на страницата на профила Ви и изберете [Редактирай профил]. Тук можете да смените Вашето име и потребителско име, да добавите описание на страницата Ви или линк към Ваша уеб страница. Освен това можете да свържете Facebook страница или директно да създадете нова (задължителни, ако желаете, да използвате „Промоции“) След като попълните информацията за Вашият бизнес просто натиснете бутона [✓] в горният десен ъгъл.

 

Стъпка 4: Качване на снимки и видеа.

Избирате от бутона с иконка [+]. След като подберете снимки и видеа за качване ще имате възможност, да редактирате картинките с няколкото налични филтри и опции за редакция.

 

Стъпка 5: Добавяне на история.

Историите са чудесен начин, да осведомите Вашите последователи за новости около Вашият бранд или за проста интеракция с цел подсилване на връзката Ви с тях. Представляват обикновени картинки или видеа, които изчезват след 24ч.

 

Стъпка 6: Преобразуване на личният профил в бизнес акаунт.

Забележка: За да използвате личният си профил като бизнес акаунт, той трябва да е публичен [Настройки>Поверителност>Връзки-Поверителност на акаунта (Публичен)]

За да конвертирате Вашият Instagram акаунт в бизнес акаунт следвайте следните стъпки:

 1. Отидете във Вашият профил и кликнете на иконката [☰] в най-горният десен ъгъл.
 2. Слезте надолу и кликнете на [Настройки>Акаунт>Превлючване към професионален акаунт>Бизнес].
 3. Въведете данни за Вашият бранд.

 

Съвети за по-добър маркетинг

Според статистически данни 70% от постовете в Instagram не „достигат“ до потребителите.  Затова е много важно, да използвате всеки един наличен инструмент, като истории, хаш таговете, локация на местоположението, за да увеличите шансовете си да достигане до повече хора. 

Съвет 1: Проучете Вашата аудитория.

Без значение какъв маркетинг правите е от изключителна важност да познавате аудиторията си. Можете да направите най-кравото и уникално съдържание, но ако то не е грабващо за Вашата аудитория, то само си губите времето.

Как да разберем повече за нашата аудитория? 

Използвайте инструмента Insights (Анализ на резултатите). Освен информация за пол, години и географско местоположение, той показва и информация за:

 • Импресии – колко пъти Вашете съдържание е било преглеждано.
 • Достигане – общият брой на уникалните акаунти, които са видели част от Вашето съдържание.
 • Кликове в страница – колко са кликнали на линка на линка във Вашият бизнес профил. 
 • Поведение на последнователи – колко често дневно са Вашите последователи в Instagram.
 • Видео преглеждания – колко често е преглеждано Вашето видео съдържание. 
 • Запазени – колко хора са запазили Вашето съдържание.

Забележка: Ако по някаква причина искате да преминете отново към личен профил, то имайте предвид, че ще загубите записаните статистически данни в Insights. Връщайки към бизнес профил Insights започва да записва отново от нулата!

 

Съвет 2: Публикувайте често.

Един от най-добрите начини, да бъдете сигурни, че Вашата аудитория вижда Вашите постове е да публикувате често. Затова и планирането на Вашите постове е меко казано задължително.

 

Съвет 3: Използвайте уместни хаш-тагове.

Ако искате хората, да достигнат до Вашият бизнес използването на хаш-тагове е меко казано задължително. И не какви да е, а уместни за Вашият бизнес. Имайте предвид, че не трябва и да прекалявате с тяхното използване. По-добре 5 таргетирани, отколкото 50 произволни. 

Важно! Хаш-таговете с името на бранда или т.нар. branded hash-tags са задължителни, ако провеждате Instagram кампания.

Важно! Не забравяйте, че дългите хаш-тагове от няколко думи имат по-голям шанс за клик пред кратките от една дума.

 

Съвет 4: Времето в което публикувате има значение!

Проучване на SproutSocial показва много точно, колко важно е всъщност времето в което публикувате. Колкото наситен е цветът толкова по-голяма е ангажираността на потребителите в Instagram.

графика-проучване-време-за-публикуване

 • Проучете местоположението на последователите си и публикувайте според часовата зона в която се намират.
 • Публикувайте най-вече в часовете за почивка т.е около 12-13ч на обяд, следобед или след работно време.
 • Оставете по-важните публикации за уикендите, когато хората обикновено почиват.

Съвет 5: Добавете CTA (Call-To-Action) бутон.

За съжаление Instagram не позволява вмъкването на линкове в снимките, заглавията над тях  и коментарите. Единственият начин за публикуване на линк е в секцията с био-то. Тук идва въпросът как тогава да „излъжем“ Instagram? Два  интересни начина са да:

 • впишем линк в снимковият материал или видеото.
 • Помолим нашите последователи да отидат на линка в нашето био.

 

Съвет 6: Използвайте „Истории“.

Историите са страхотен подарък за маркетолозите, защото чрез него можете, да „покажете“ характера на Вашият бранд или да подчетаете Вашите услуги или продукти.

 • Съсредоточете се в това какво разказвате.  Представете Вашият продукт или услуга, като започнете с някакъв “увод”,  “теза” и завършете със „заключение“, като включите CTA бутон.
 • Бъдете неформални.
 • Покажете нещо различно от останалите.

 

Съвет 7: Говорете с Вашите последователи.

 • Надали някой обича, да бъде затрупван със стотици рекламни материали. В това число влизат и Вашите последователи. Затова социалният маркетинг не е причина, да ги затрупвате с материали свързани само с продажби. 
 • Instagram дава приоритет на съдържание, което буди интерес във Вашите последнователи. Затова и е от изключителна важност, да грабнете вниманието им, да ги накарате да коментират, да споделят, като по такъв начин повече нови потребители ще достигнат и до Вас.
 • Интересен начин да ги ангажирате е и като ги питате различни въпроси, накарате ги да си направят снимка с продукт от Вашият бранд.

 

Съвет 8: Създавайте висококачествени снимкови и видео материали.

Цялата идея около която е създаден Instagram е създаването и споделянето на снимки и видеа. Това е и една от основните причини, да бъдете споделяни, търсени и намирани. Затова винаги публикувайте висококачествени снимки и видеа. Това е и нещото, което ще задържи вниманието на потребителите и ще ги накара, да се върнат отново и отново.

Забележка: Не забравяйте, че ако постоянно публикувате един и същ тип публикации рано или късно ще отегчите Вашите последователи.

Публикувайте различен тип материали, като например:

 • Материали на потребители с продукт на Вашият бранд.
 • Материали тип „зад сцената“.
 • Мотивационни материали.
 • Разигравайте томболи и правете подаръци.

 

Съвет 9: Работете с т.нар инфлуенсъри.

 • Важна стъпка при избора на инфлуенсъри е да изберете точният за Вас. Той трябва да е свързан със сферата на Вашият бранд и да е добре познат. 
 • Да може да въздейства, да вдъхновява може би е най-важното качество, което един инфлуенсър трябва да притежава. А не просто да се оповавате на това, че имат хиляди последователи.
 • Имайте предвид, че понякога ще трябва да си платите за лукса, да бъдете публикувани. 
 • Предложете им Вашите услуги или продукти, които желаете да промотират в замяна на малко публичност от тяхна страна.